Nära Cancer hjälper unga att stötta varandra

Att hjälpa ungdomar hantera sin oro och sorg när en närstående drabbas av cancer har visat sig svårt för vården. Men genom webbplatsen Nära Cancer skapas ett forum som inte bara informerar utan också ger ungdomarna möjlighet att stötta varandra.

Cancer är en sjukdom som drabbar många och inte bara de som faktiskt blir sjuka. För familjemedlemmar och anhöriga finns ofta ett stort behov av att hantera sin oro och sorg och bearbeta det som händer. Det har dock visat sig svårt för vården att nå ut till alla de som behöver hjälp, framförallt till ungdomar.

– Mycket av stödet utgår från att man kommer till sjukhuset. Om man kommer dit så kan man få träffa de som tar hand om ens familjemedlem. Man får se det dom gör och kanske får erbjudande om att träffa kurator. Men om man, som många ungdomar, aldrig dyker upp så finns det ingen som förstår att man behöver hjälp, berättar Katrin Bartfai Jansson, läkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro.

Ur detta föddes idén till Nära Cancer en webbplats för unga med närstående som drabbats av cancer. Enligt grundaren Katrin Bartfai Jansson är en viktig funktion på sidan att tillhandahålla lättillgänglig och tillförlitlig information som riktar sig direkt till anhöriga. Genom videor och texter både förklarar man vad cancer är, hur det behandlas och hur man kan hantera sin oro och sorg. Men minst lika viktigt är möjligheten för ungdomar att få dela erfarenheter med varandra genom webbplatsens forum.

– Vuxna har nog en annan inställning av att man går till kurator eller psykolog som kan hjälpa i egenskap av sin profession. Men yngre människor är mer känsliga för att andra inte ”vet hur det är”. Man är ännu mer noga med att hitta någon som är med om samma sak, säger Katrin Bartfai Jansson.

»Det märks att det behövs och att behovet finns kvar en stor del av livet«

Genom forumet får ungdomar därför en möjlighet att prata med personer som förstår vad de går igenom och samtidigt får de en möjlighet att vara ett stöd för andra. Något som Katrin Bartfai Jansson tror underlättar hanteringen av deras egen sorg och oro.

– Det ser man mycket på forumet att de som skriver både ger och tar. Ofta börjar inläggen med att man stöttar de andra som är där innan man berättar om sina egna upplevelser och känslor, säger hon.

Nära Cancer startades 2013 med stöd från från Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro och förra året vann man både Örebro landstings kvalitetspris Diamanten och IT i vården-priset. Katrin Bartfai Jansson märker att de funnits ett uppdämt behov för den här typen av tjänst. Många av de som skriver är nämligen personer som förlorat en anhörig för flera år sedan men som först nu hittat ett sätt att prata om sina upplevelser. Att kunna skriva av sig och dela med sig av sina erfarenheter blir också ofta en viktigt första steg för personer som förlorat någon att faktiskt söka den hjälp man behöver.

– Det märks att det behövs och att behovet finns kvar en stor del av livet. Det är många som är inne trots att det var många många år sen man förlorade en anhörig eftersom de aldrig pratade med någon om det då, berättar Katrin Bartfai Jansson.

Presenteras av Nära Cancer

Näracancer.se har utvecklats för att skapa trygghet genom kunskap och gemenskap för unga anhöriga till någon som har cancer. Sidan är till för dig som är ung och står nära någon som har cancer. Här möter du andra unga i liknande situation och kan få svar på dina frågor av sjukvårdspersonal. Kunskap i området får du här både genom texter, filmer och radioprogram. Välkommen till Nära Cancer! www.näracancer.se

Katrin Bartfai Jansson, specialistläkare i onkologi – grundare av Nära Cancer, projektledare

Mer läsning

Immunonkologi ger nytt hopp för cancerpatienter

Genom att aktivera kroppens eget försvar i kampen mot cancern har immunonkologin skapat en helt ny behandlingsform mot tumörer. På Docrates Cancersjukhus i Finland går man i bräschen för den här behandlingsformen och ger cancerpatienter fler alternativ.

Läs mer

Nationell testbädd för framtidens strålbehandling

Nu utvecklas Nationella testbädden för innovativ strålterapi, där vård, forskning och företag gemensamt testar ny teknik och nya metoder – och driver utvecklingen av strålbehandling mot cancer. Bakom satsningen står Sveriges universitetssjukhus, Regionala cancercentrum i samverkan och ledande specialistföretag. I testbädden testas och utvecklas innovationer inom strålbehandling – produkter, tjänster och organisatoriska lösningar. Eftersom testerna [...]


Ny prognosmetod för prostatacancer på tröskeln till klinisk användning

Är den nyupptäckta prostatacancertumören god- eller elakartad? Ett nytt svenskt test kan ge närmare besked. Målet är att tusentals män inte skall opereras. Intresset var stort när Chundsell Medicals under Urologidagarna i Linköping presenterade en helt ny prognosmetod för prostatatumörer. – Efter år av utveckling står vi på tröskeln till klinisk användning. Om allt går [...]