Många sjukdomar utsöndrar metaboliter i utandningsluften. Medicinteknikbolaget ChromalyticaAB på Medeon i Malmö har utvecklat ett instrument som på ett effektivt sätt mäter metaboliter i utandningsluften, vilket de hoppas skall underlättar screening av bland annat vissa cancersjukdomar. Innovationen gör det möjligt att komplettera blodprov med utandningsprov och har en stor potential, såväl för vården som för enskilda patienter.
Chromalytica AB har med forskare vid universitetet Linköping utvecklat ett instrument som, genom att analysera patienters utandningsluft, kan detektera sjukdomar som lung- och kolo-rectal cancer på ett tidigt stadium. Metoden gör screeningen enklare och kostnadseffektivare samt kan även användas för att tidigt upptäcka om en tumör återkommer efter en behandling samt utvärdera effekten av pågående behandling.
–Eftersom vårt instrument kan identifiera låga halter av så kallade VOCs (mindre organiska partiklar) kan det exempelvis hjälpa vården att identifiera tidiga tecken på lungcancer, vilket hittills varit en utmaning. Genom att analysera individers utandningsluft kan vården förhoppningsvis minska antalet biopsier som genomförs, vilket skonar patienten och spar resurser för vården, säger Dr. Thomas Lundeberg, medicinsk utvecklare på Chromalytica.
Ett av Sveriges 20 vassaste inkubatorföretag
Det råder ingen tvekan om att Chromalyticas innovation är banbrytande. Det bekräftades bland annat när Almi i juni 2014 utsåg företaget till ett av Sveriges 20 vassaste inkubatorföretag.
– Linköpingsforskarna och vi har med framgång utvecklat och testat flera prototyper. Nu arbetar vi med att finansiera en kommersialisering av instrumentet i samarbete med teknikkonsultföretaget HotSwap. I framtiden kan teknikenanvändas på sjukhus och vårdcentraler, men först skall det valideras och testas, säger Thomas Lundeberg.
–En av de stora fördelarna med vår innovation är dess utökade möjligheter till tidig screening. Individer med ärftliga anlag för olika cancerformer kan exempelvis erbjudas enkel och smidig screening i primärvården, vilket ökar förutsättningarna för tidig upptäckt, säger Thomas Lundeberg.