Celgene är experter på att utveckla behandlingar för patienter med livshotande och invalidiserade sjukdomar såsom multipelt myelom, MDS, pankreascancer, psoriasisartrit och psoriasis. Varje dag utmanar vi oss själva i vår forskning och utveckling för att patienterna ska få tillgång till nya banbrytande behandlingar och därmed ett bättre liv.
Celgene är ett forskningsintensivt läkemedelsbolag som årligen återinvesterar 33 procent av företagets vinst i forskning, vilket är nästan dubbelt så mycket som läkemedelsbranschen i snitt.
–Vi fokuserar på sällsynta diagnoser där det i dagsläget saknas effektiva behandlingsalternativ, exempelvis pankreascancer, akut myeloisk leukemi och multipelt myelom. Vi investerar mycket på epigenetisk forskning och har dessutom i många år vidareutvecklat och hittat nya patientsäkra tillämpningar på våra immunomodulerande preparat med rötter i thalidomid. Vi har lagt grunden till framtidens spetsforskning genom att ta avstamp i befintliga substanser med många användningsområden, säger Bengt Gustavsson, medicinskt ansvarig på Celgene.
Förskjuter cancerpatienters sjukdomsprogression
Celgenes medicinska innovationer har medfört betydande förbättringar i såväl total överlevnad som livskvalitet för patienter med ovanliga diagnoser, exempelvis cancersjukdomar som drabbar färre än 5 av 10 000 individer.
–Varje återfall av multipelt myelom tär enormt på kroppen. Våra läkemedel kan förlänga intervallen mellan återfallen, vilket har en mycket stor inverkan på såväl livskvalitet som förväntad livslängd. Störst skillnad för patientens sjukdomsförlopp kan vi åstadkomma genom att förskjuta progressionen innan det första återfallet, vilket vi till stor del lyckats med, säger Jonas Sandgren, regulatoriskt ansvarig på Celgene.
–Vår forskning inom solida tumörer öppnar upp för nya fält inom immun-onkologi genom att kombinera vissa av våra läkemedel med antikroppar eller andra immunologiska preparat, vilket bidrar till att krympa cancertumörer. Forskning pågår även på bred front inom lymfom, med första fokus på mantelcellslymfom. Där hoppas vi att kunna lansera ett godkänt läkemedel i slutet av 2015, säger Bengt Gustavsson.