Helkroppsscreening kan avslöja cancer i tid

Att få en cancerdiagnos innan några symptom visat sig ökar chansen att sjukdomen kan botas. Ju tidigare cancer upptäcks desto större chans har patienten att överleva. Vegatus screening med magnetkamera kan scanna hela kroppen för tumörer på en gång. 

–Vill du upptäcka cancer tidigt är det så här du ska göra, säger Jörgen Boëthius, grundare av företaget Vegatus, som erbjuder komplett MR-screening för patienter innan några symptom visar sig.

Etablerad metod

–Hittills har vi hållit på i två år och hunnit screena ca 150 patienter. Ännu har vi inte hittat någon tumör. De gånger vi hittar något som är misstänkt så ingår det i priset att vi följer upp med ny undersökning. Det visar sig fungera utmärkt och vi får bra svar.

Metoden är etablerad i ibland annat USA, Storbritannien och Tyskland och i Sverige ökar tron på och förståelsen för metoden, som utförs av en handfull aktörer. Genom att använda magnetkamera (MR) slipper man använda strålning och metoden garanterar att tumörer som är från en centimeter och större upptäcks.

– Om vi hittar tumörer innan de har bildat metastaser så är nästan allting möjligt att bota, bortsett från exempelvis vissa hjärntumörer och leukemier. En liten tumör i bukspottskörteln brukar anses som dödlig, men om man hittar den innan den börjat sprida sig kan den botas med fokuserad strålning. 

Läs mer om Vegatus screening här.

Ett effektivt sätt 

Att screena för cancer är ingenting nytt. Redan idag gör sjukvården screening av till exempel bröstcancer och livmoderhalscancer för bedömda riskgrupper. Att screena hela kroppen samtidigt bör vara ett effektivt sätt att söka efter alla typer av cancer på en gång, istället för att leta med olika metoder i olika kroppsdelar. Det finns minst 200 olika cancerformer.

–Lika väl som man utför mammografi kan man göra den här undersökningen – och få mammografin på köpet, säger Jörgen Boëthius. Vi har ett ständigt ökande inflöde av personer som vill undersöka sig. För varje år som går förbättras metoderna och rimligtvis blir det efter hand billigare att genomföra undersökningen.

Vegatus gör hälsoundersökningar för privatpersoner och företag på sin mottagning i Stockholm, där dessa undersökningar är en del av en fullständig företagshälsovård. Företaget erbjuder olika ambitiösa hälsoundersökningar, där helkropps-MR ingår i den mest ambitiösa, kallad Maxi Plus med helkropps-MR. 

–Hälsokontroller är ett bra sätt att få kontroll på smygande degenerativa sjukdomar, sjukdomar som åderförkalkningssjukdomar och cancer är vanliga och extremt farliga, men som går att bota om de bara upptäcks i tid, säger Jörgen Boëthius.

Vill du veta mer? Kontakta Vegatus här för pris och övrig information,

Se priser för Vegatus hälsoundersökningar här

Presenteras av

Tanken bakom Vegatus är att gå ifrån det sätt som vi idag behandlar allvarliga sjukdomar. Istället för att behandla patienter först när de får symptom söker man aktivt efter tidiga sjukdomstecken föra tt fånga sjukdomen tidigare och öka chansen för överlevnad.

Verksamheten grundar sig på framstående läkare med lång klinisk erfarenhet av cancer, hjärt-kärlsjukdommar och kemisk blodanalys.  .

Läs mer på www.vegatus.se

Se priser för Vegatus hälsoundersökningar här Vill du veta mer? Kontakta Vegatus här.

Mer läsning

Immunonkologi ger nytt hopp för cancerpatienter

Genom att aktivera kroppens eget försvar i kampen mot cancern har immunonkologin skapat en helt ny behandlingsform mot tumörer. På Docrates Cancersjukhus i Finland går man i bräschen för den här behandlingsformen och ger cancerpatienter fler alternativ.

Läs mer

Nationell testbädd för framtidens strålbehandling

Nu utvecklas Nationella testbädden för innovativ strålterapi, där vård, forskning och företag gemensamt testar ny teknik och nya metoder – och driver utvecklingen av strålbehandling mot cancer. Bakom satsningen står Sveriges universitetssjukhus, Regionala cancercentrum i samverkan och ledande specialistföretag. I testbädden testas och utvecklas innovationer inom strålbehandling – produkter, tjänster och organisatoriska lösningar. Eftersom testerna [...]


Ny prognosmetod för prostatacancer på tröskeln till klinisk användning

Är den nyupptäckta prostatacancertumören god- eller elakartad? Ett nytt svenskt test kan ge närmare besked. Målet är att tusentals män inte skall opereras. Intresset var stort när Chundsell Medicals under Urologidagarna i Linköping presenterade en helt ny prognosmetod för prostatatumörer. – Efter år av utveckling står vi på tröskeln till klinisk användning. Om allt går [...]