Årets Bröstvän – Priset som hyllar de som är ett stöd för kvinnor med bröstcancer.

Att ha ett bra stöd är livsviktigt för den som har fått bröstcancer. För att hylla de personer som stöttar och hjälper de kvinnor som är drabbade att klara av vardagen och vården, delas priset ”Årets Bröstvän” ut varje år. 

Att få beskedet att man har bröstcancer vänder upp och ner på tillvaron. Att hantera beskedet och samtidigt behöva sköta kontakten med vården och sätta sig in i den kommande behandlingen kan därför bli för mycket att hantera. I det skedet kan rätt stöd och en ”bröstvän” vara livsviktigt.

– Den som är drabbad har ofta svårt att ta till sig all information i vården och att då ha med sig någon som kan hjälpa till att ta del av informationen och ställa rätt frågor tror jag kan leda till en mer effektiv behandling, berättar Camilla Örn, projektledare för initiativet Breast Friends som står bakom priset Årets Bröstvän.

Priset delas ut i två kategorier, dels till vårdpersonal och dels till privatpersoner men alla vinnare har en sak gemensamt: ett starkt engagemang för att hjälpa de drabbade hantera sin sjukdom och därmed göra deras liv lite enklare. Vinnarna utses av en oberoende jury, men det är allmänheten som nominerar personer som de tycker gjort något utöver det vanliga för att hjälpa de som drabbats. Det kan vara en läkare eller sjuksköterska som varit särskilt stöttande, en anhörig som gjort något utöver det vanliga eller en privatperson som engagerat sig extra mycket för att hjälpa.

– Ett exempel är folk som jobbar inom bröstcancerföreningarna. Där har vi pristagare som hjälpt väldigt många kvinnor genom sitt engagemang. De följer exempelvis med kvinnor till läkarna för att vara ett stöd, berättar Camilla Örn.

Har du en bröstvän du vill nominera? Gör det här!

Breast Friends och priset Årets Bröstvän startades som ett internationellt initiativ av läkemedelsföretaget Roche år 2005. Då anordnades en internationell fotoutställning och en fotobok där bland annat Jerry Hall (vars tvillingsyster har haft bröstcancer), Ronan Keating (vars mamma avled av bröstcancer) och Marcia Cross (vars bästa väninna har haft bröstcancer) deltog. Tanken med initiativet var just att belysa hur viktigt det är att ge rätt stöd till den drabbade. Som en förlängning av detta delade Roche och Breast Friends i Sverige 2007 ut priset Årets Bröstvän för första gången.

Nomineringen för nästa års pris är öppen fram till den 31:e december i år. Priset delas sedan ut vid en ceremoni under våren nästa år då vinnarna, förutom erkännandet för sin insats, också får ett specialdesignat smycke som minne. Enligt Camilla Örn vill man att prisutdelningen dels ska vara en hyllning till de som hjälper de drabbade, men även fungera som ett tillfälle att genom deras fantastiska insatser belysa vilken otrolig skillnad rätt stöd och engagemang kan göra för den som är sjuk.

Läs mer om Breast Friends här!

Presenteras av Roche

www.breastfriends.se vill öka kunskapen om bröstcancer. Breastfriends.se har ocksåsom syfte att engagera närstående i sjukdom och behandling.

Sedan 2007 delar breastfriends.se ut priset till Årets Bröstvänner. Utmärkelsen går till en privatperson och någon inom vården som genom sitt engagemang påett alldeles särskilt sätt stöttat en bröstcancerdrabbad kvinna. Brestfriends.se är framtagen av Roche AB i Sverige.

 

För mer information besök Breastfriends hemsida.

Mer läsning

Immunonkologi ger nytt hopp för cancerpatienter

Genom att aktivera kroppens eget försvar i kampen mot cancern har immunonkologin skapat en helt ny behandlingsform mot tumörer. På Docrates Cancersjukhus i Finland går man i bräschen för den här behandlingsformen och ger cancerpatienter fler alternativ.

Läs mer

Nationell testbädd för framtidens strålbehandling

Nu utvecklas Nationella testbädden för innovativ strålterapi, där vård, forskning och företag gemensamt testar ny teknik och nya metoder – och driver utvecklingen av strålbehandling mot cancer. Bakom satsningen står Sveriges universitetssjukhus, Regionala cancercentrum i samverkan och ledande specialistföretag. I testbädden testas och utvecklas innovationer inom strålbehandling – produkter, tjänster och organisatoriska lösningar. Eftersom testerna [...]


Ny prognosmetod för prostatacancer på tröskeln till klinisk användning

Är den nyupptäckta prostatacancertumören god- eller elakartad? Ett nytt svenskt test kan ge närmare besked. Målet är att tusentals män inte skall opereras. Intresset var stort när Chundsell Medicals under Urologidagarna i Linköping presenterade en helt ny prognosmetod för prostatatumörer. – Efter år av utveckling står vi på tröskeln till klinisk användning. Om allt går [...]