Google ska bekämpa cancer med nanopartiklar

Mikroskopiska magneter som identifierar cancer. Googles senaste ”sökfunktion” ska hitta sjuka celler i människokroppen.

Ett piller fyllt med magnetiska nanopartiklar som söker igenom kroppen och identifierar sjuka celler. Det är Googles framtidsvision för att tidigt kunna upptäcka och behandla cancer. Internetföretaget avslöjade för Wall Street Journal i Oktober att deras forskningslaboratorium Google X startat ett projekt för att utveckla en metod där nanopartiklar, en tusendel så breda som en röd blodkropp, ska söka upp och fästa sig vid särskilda celler, proteiner eller molekyler som är kopplade till cancer.

Tanken är att de magnetiska partiklarna sedan ska kunna spåras för att skapa ett tidigt varningssystem som underlättar identifiering och spårning av cancerceller. Enligt Andrew Conrad som leder projektet har man också kommit en bra bit på vägen mot att utveckla nanopartiklar som kan identifiera och fästa sig vid proteiner på tumörceller. Som en del av metoden planerar Google också att ta fram bärbara magnetiska apparater som ska kunna dra till sig och räkna partiklarna för att underlätta spårningen. I dagsläget jobbar över 100 Googleanställda i projektet som enligt experter inom industrin är lovande men bedöms ligga mer än fem år från att bli tillgängligt inom sjukvården.

Enligt Andrew Conrad så är identifiering av cancerceller också bara ett första steg för teknologin som han tror kommer förändra sjukvården helt i framtiden.

– Varje test du gör hos en läkare kommer göras med det här systemet, det är vår dröm, berättade han för Wall street journal.

Mer läsning

Immunonkologi ger nytt hopp för cancerpatienter

Genom att aktivera kroppens eget försvar i kampen mot cancern har immunonkologin skapat en helt ny behandlingsform mot tumörer. På Docrates Cancersjukhus i Finland går man i bräschen för den här behandlingsformen och ger cancerpatienter fler alternativ.

Läs mer

Nationell testbädd för framtidens strålbehandling

Nu utvecklas Nationella testbädden för innovativ strålterapi, där vård, forskning och företag gemensamt testar ny teknik och nya metoder – och driver utvecklingen av strålbehandling mot cancer. Bakom satsningen står Sveriges universitetssjukhus, Regionala cancercentrum i samverkan och ledande specialistföretag. I testbädden testas och utvecklas innovationer inom strålbehandling – produkter, tjänster och organisatoriska lösningar. Eftersom testerna [...]


Ny prognosmetod för prostatacancer på tröskeln till klinisk användning

Är den nyupptäckta prostatacancertumören god- eller elakartad? Ett nytt svenskt test kan ge närmare besked. Målet är att tusentals män inte skall opereras. Intresset var stort när Chundsell Medicals under Urologidagarna i Linköping presenterade en helt ny prognosmetod för prostatatumörer. – Efter år av utveckling står vi på tröskeln till klinisk användning. Om allt går [...]