Är den nyupptäckta prostatacancertumören god- eller elakartad? Ett nytt svenskt test kan ge närmare besked. Målet är att tusentals män inte skall opereras.
Intresset var stort när Chundsell Medicals under Urologidagarna i Linköping presenterade en helt ny prognosmetod för prostatatumörer.
– Efter år av utveckling står vi på tröskeln till klinisk användning. Om allt går enligt planerna kan vårt test komma cancerdrabbade patienter till nytta redan under första kvartalet 2015, säger företagets vd, Jan Erik Collin.
Varje år får omkring 10 000 män i Sverige ett prostatacancerbesked av sin läkare. Den goda nyheten är att merparten inte kommer att dö av prostatacancer. Den dåliga nyheten är att det är svårt att skilja ofarliga tumörer från livshotande.
Fram till dags dato har det s.k. PSA-testet varit den vanligaste metoden för att screena prostatacancer. Men det är ett trubbigt verktyg, eftersom ett förhöjt värde bara indikerar att något är på gång med mannens prostatakörtel. Inte heller en efterföljande biopsianalys kan med säkerhet skilja mellan goda och elakartade former av sjukdomen. Det har fört med sig att många män opereras med tråkiga biverkningar som inkontinens och impotens som följd.
– Om vi från början vet vad som är den mest optimala behandlingen besparas patienten onödiga försök med mindre effektiva behandlingar. I förlängningen spar det också pengar för sjukvården i stort, menar Collin.
Chundsells prognosmetod bygger på en analys av tre gener från tumören, samt resultat från sedan länge använda parametrar. Informationen medför att man med större säkerhet kan identifiera vilka patienter som måste opereras och/eller strålbehandlas, och vilka som klarar sig med en mindre tuff behandling.
– Intresset från omvärlden är stort eftersom produkten är enkel att använda samtidigt som analysen kan göras i kliniska laboratorier och ge en bra indikation på tumörens utveckling över tid. Vårt test innebär helt enkelt säkrare prognoser, vilket bidrar till sinnesro hos patienter, anhöriga och läkare, fastslår Jan Erik Collin.