Plattform ska hjälpa familjen och vården i kampen mot cancer

Edith Sanchez vd för Cancer Care Company

Genom plattformen C-me ska cancerdrabbade få ett ökat stöd och ett nytt verktyg på vägen genom sjukdomen. Nu testas den första versionen av plattformens app och bolaget, Cancer Care Company, söker samarbeten med både finansiärer och partners för att färdigställa och vidareutveckla tjänsten. ”Jag skulle vilja se det här i händerna på varje cancerpatient i världen”, säger grundaren Edith Sanchez.

Edith Sanchez, skaparen bakom C-me, hämtade inspirationen till sin idé från det egna livet. För åtta år sedan kämpade hon själv mot cancer och så sent som i våras gick hennes mamma bort i sjukdomen. Från dessa upplevelser drog hon lärdomen att det krävs mer än medicin och läkare i kampen mot cancer. 

– Om jag tänker på mina erfarenheter med min mamma så var det tydligt vilken viktig roll familjen och vännerna spelade för hennes resa. Hur vi samarbetade för att hjälpa henne under hennes sjukdom, berättar Edith Sanchez, Cancer Care Companys vd. 

Med sin bakgrund från Sony Mobile, där hon arbetat med så kallade customer journeys, beslöt hon sig därför för att skapa ett mobilt verktyg som skulle ge stöd genom ”sjukdomsresan”. Dessutom hoppas hon att appen ska omdefiniera betydelsen av ett ”vårdteam” till att inkludera de mer social aspekterna.

– Det är inte bara dina läkare, sjuksköterskor och du, utan det är alla människor runt omkring dig, vänner och familj – de fyller också en roll i ditt vårdteam, säger Edith Sanchez. 

C-me låter därför patienten dela information om behandling med sitt utökade ”vårdteam” där vänner och familj ingår. Edith Sanchez beskriver tillvägagångssättet som personfokuserad vård som tar hänsyn till de aspekter av sjukdomen som ligger utanför det medicinska. Förutom att hålla anhöriga informerade ger appen därför också råd kring kost och motion samt hjälp att motivera dig att orka med vardagen.

 

»Jag skulle vilja se det här i händerna på varje cancerpatient i världen så att de kan må bättre«

 Läs mer om Cancer Care Company.

Ett verktyg även för vården

Visionen med C-me är dock att även samla in medicinsk information till vården. I ett första steg görs detta i form av en patientdagbok, där patienten kan skriva ner exempelvis hur bieffekter av behandlingen utvecklas. 

På sikt hoppas Edith Sanchez också att man kommer kunna inkludera medicinska hemmatester i plattformen. Precis som diabetiker mäter sitt blodsocker ska cancerpatienter alltså kunna göra vissa mätningar i sitt eget hem istället för på sjukhus. Genom att patienten aktivt kan bidra till sin vård hoppas hon också att en viss del av maktlösheten, som sjukdomen ofta innebär, ska försvinna. 

– Vi håller just nu på med en studie som vi fått finansierad av SWElife. Den syftar till att titta på den tekniska aspekten av både bioanalytiska och fysiska tester som patienten idag åker till sjukhuset för. Vi hoppas kunna stärka både patenten och sjukvården på den här resan genom att se vad patienten kan göra hemma istället.

Den första prototypen av appen, som nu finns ute för test, är inriktad mot barncancer. I den målgruppen tror Edith Sanchez att appen kan vara till särskilt stor hjälp när det gäller att hjälpa barnen förstå behandlingen och kunna hålla kompisar och familj involverade. Den feedback man fått från både patienter, anhöriga, vård och exempelvis Barncancerfonden har enligt Edith Sanchez också varit väldigt positiv.

Läs mer: Så fungerar C-me.

På sikt hoppas hon också att plattformen ska kunna bli en integrerad del av cancervården, som både ger patienterna ett ökat socialt stöd och vården en ny källa till viktig data. Två aspekter hon tror kan ge många en bättre chans i kampen mot cancer. 

– Jag skulle vilja se det här i händerna på varje cancerpatient i världen så att de kan må bättre. 

Presenteras av

Idén till Cancer Care Company började ta form under 2015 och blev ett registrerad aktiebolag i början på 2016. I teamet finns både canceröverlevare och vänner till cancerdrabbade, med lång erfarenhet från den mobila industrin och som har slagit sig ihop för att förbättra cancervården.

Målet är att stärka patienter, anhöriga och sjukvård som ett team. Tillsammans är man starkare. 

Läs mer på: cancercarecompany.se


Aktuellt:
Cancer Care Company söker just nu aktivt finansiärer och samarbetspartners för att färdigställa och vidareutveckla tjänsten. 

Fakta C-me

C-me heter bolagets första app som i november blir tillgänglig på Android market, för både surfplatta och telefon.

Ett första embryo till appen C-me Kids har också börjat ta form. På C-Me Kids kan barnet själv lära sig mer om sjukdomen och på ett lekfullt sätt, tillsammans med föräldrarna, berätta om hur han eller hon upplever det.

Den resan kan sedan släktingar och vänner, men även läkare och sjuksköterskor bjudas in till och följa utan att störa familjen. C-Me Kids bildar ett team som stödjer, uppmuntrar och underlättar vardagen för alla runt omkring som indirekt drabbas av barnets cancer.

Mer läsning

Immunonkologi ger nytt hopp för cancerpatienter

Genom att aktivera kroppens eget försvar i kampen mot cancern har immunonkologin skapat en helt ny behandlingsform mot tumörer. På Docrates Cancersjukhus i Finland går man i bräschen för den här behandlingsformen och ger cancerpatienter fler alternativ.

Läs mer

Nationell testbädd för framtidens strålbehandling

Nu utvecklas Nationella testbädden för innovativ strålterapi, där vård, forskning och företag gemensamt testar ny teknik och nya metoder – och driver utvecklingen av strålbehandling mot cancer. Bakom satsningen står Sveriges universitetssjukhus, Regionala cancercentrum i samverkan och ledande specialistföretag. I testbädden testas och utvecklas innovationer inom strålbehandling – produkter, tjänster och organisatoriska lösningar. Eftersom testerna [...]


Ny prognosmetod för prostatacancer på tröskeln till klinisk användning

Är den nyupptäckta prostatacancertumören god- eller elakartad? Ett nytt svenskt test kan ge närmare besked. Målet är att tusentals män inte skall opereras. Intresset var stort när Chundsell Medicals under Urologidagarna i Linköping presenterade en helt ny prognosmetod för prostatatumörer. – Efter år av utveckling står vi på tröskeln till klinisk användning. Om allt går [...]