När en tumör väl bildat metastaser blir cancern genast mycket svårbehandlad och chansen att överleva sjunker drastiskt. Därför är förhoppningarna stora kring det svenska läkemedelsbolaget WntResearch. Deras läkemedel ska hindra cancercellernas förmåga att bilda metastaser och därmed öka överlevnadschansen för miljontals cancerpatienter.
– Det dödar inte eller tar bort cancerceller, det måste andra behandlingar göra. Men själva spridningen är det som folk ofta dör av. Är vårt läkemedel så effektiv som vi tror så kommer det kunna ingå i väldigt många behandlingar, säger WntResearchs vd Henrik Lawaetz.
WntResearch bygger på pionjärforskning som en av bolagets grundare, professor Tommy Andersson, utfört vid Lunds universitet. Han började för många år sedan intressera sig för ett protein, Wnt-5a, och vilken roll detta spelar i människokroppen. Hans upptäckt skulle visa sig ha stor potential för cancerbehandling.
– Han upptäckte att cellers rörelseförmåga hade med Wnt-5a att göra. Det spelar därmed också en viktig roll för cancerceller, som kan röra på sig och sprida sig i kroppen. När man tillsatte WNT-5a kunde man alltså förhindra cancerceller med låga nivåer av proteinet från att röra på sig, berättar Henrik Lawaetz.
Läs mer om WntResearchs forskning.
Genom att plocka ut de byggstenar i proteinet som var avgörande för just den här funktionen framställde Tommy Anderssons forskargrupp sedan substansen Foxy-5. Denna substans visade sig kunna sänka mängden och storleken av metastaser hos möss med bröstcancer med mellan 70 och 90 procent.
i
»Det vi försöker visa med vår studie är då att man kan förhindra att patienterna får återfall eller metastaser«
Två läkemedel
För att fortsätta läkemedelsutvecklingen bildades 2007 bolaget WntResearch som idag har två substanser under utveckling. Allra längst har man kommit med Foxy-5, som enligt Henrik Lawaetz har potential att användas som behandling för några av våra allra vanligaste cancerformer: bröstcancer, tjocktarmscancer och prostatacancer.
Foxy-5 befinner sig just nu i FAS I-studier för att fastställa doseringen av substansen. Målsättningen för WntResearch är dock att redan under nästa år inleda en FAS II-studie för att se hur väl Foxy-5 kan begränsa återfall hos patienter med tjocktarmscancer.
– Man opererar bort all den tumörvävnad som man känner till, själva tumören och kanske även lymfkörtlarna i närheten av tumören. Sen är patienten i princip fri från sin cancer. Man vet att det ändå finns cancerceller kvar och i den situationen sätter vi in vår behandling och ger Foxy-5. Det vi försöker visa med vår studie är då att man kan förhindra att patienterna får återfall eller metastaser, förklarar Henrik Lawaetz.
i
»I och med att vi har så stora möjligheter och arbetar mot flera stora cancersjukdomar kommer vi inte att göra allting själva, utan kommer söka både finansiellt och industriellt partnerskap«
Läs mer om utvecklingen av Foxy-5.
Partnerskap viktiga för framtiden
Om WntResearch kan visa att Foxy-5 har samma effekter på human tjocktarmscancer som den hade på bröstcancer hos möss tror Henrik Lawaetz att marknadspotentialen för läkemedlet är enorm. Men för att lyckas ta substansen hela vägen till kommersiellt läkemedel kommer man också behöva samarbeten. Därför för man ständigt dialog med stora läkemedelsbolag och har även startat ett samarbete med schweiziska Bachem för att utveckla produktionen av substansen i större volymer.
– I och med att vi har så stora möjligheter och arbetar mot flera stora cancersjukdomar kommer vi inte att göra allting själva, utan kommer söka både finansiellt och industriellt partnerskap.