Immunonkologi är en revolutionerande ny terapiform för att bekämpa cancer. Genom att utnyttja kraften i kroppens eget immunförsvar skapar terapiformen nya möjligheter att angripa tumörer och förlänga livet för patienter.
Det revolutionerande med immunonkologin är att den, till skillnad från de traditionella cancerterapierna, utnyttjar kroppens eget immunförsvar för att bekämpa tumörer. Immunonkologin är idag ett av de snabbast växande och mest lovande områdena inom cancerforskningen och så sent som 2013 utnämnde tidskriften Science immunterapi mot cancer till årets forskningsgenombrott.
En av de aktörer som satsar stort på immunonkologi är Bristol-Myers Squibb.De har ett av världens mest omfattande immunonkologiska program och genomför idag de ett stort antal kliniska prövningar för immunterapi-behandlingar inom ett 20-tal olika cancerformer.
– Vår forskning kring immunonkologi började med melanom men de tidiga studierna visade att dessa läkemedel också hade bra effekt på andra typer av cancertumörer och därför satsar vi idag väldigt brett inom det här området, berättar Ulrika Brunell Abrahamsson, medicinsk rådgivare på Bristol-Myers Squibb.
»Det vi kan se från vår uppföljningsdata är att den här terapiformen fungerar bra och att den förlänger överlevnaden för cancerpatienter över hela världen«
Peter Klint, medicinsk rådgivare på Bristol-Myers Squibb
Utvecklingen av nya läkemedel har redan kommit långt inom flera cancertyper som melanom, lungcancer och njurcellscancer. Men med en ny terapiform följer också ett omfattande arbete med att skapa riktlinjer för de nya läkemedlen och studera deras biverkningar.
– Till skillnad från de traditionella terapiformerna kan immunonkologi exempelvis ge upphov till autoimmuna reaktioner. Det innebär att man måste ha en annan typ av uppföljning och information till vården. Därför finns det också ett stort ansvar från läkemedelsindustrins sida att lägga mycket kraft på att utbilda och informera sjukvården baserat på lärdomarna vi fått fram från kliniska studier på tusentals patienter, säger Ulrika Brunell Abrahamsson
Men trots att man fortfarande håller på att lära sig om den här nya terapiformen så kan man enligt Peter Klint, även han medicinsk rådgivare på Bristol-Myers Squibb, redan se att immunonkologin ger resultat och hjälper många.
– Det vi kan se från vår uppföljningsdata är att den här terapiformen fungerar bra och att den förlänger överlevnaden för cancerpatienter över hela världen. Det är också det som är drivkraften i vårt arbete, att se att vi gör skillnad för människor och att våra läkemedel gör nytta, säger Peter Klint.