Gold Anchor är en guldmarkör som sätts in i tumörer för att precisionen av strålning skall kunna ökas och mindre volym frisk vävnad behöva strålas. Gold Anchor används främst vid behandling av tumörer i prostata, bukorgan, lungor och hals.
Gold Anchor förs in med hjälp av en mycket tunn ”bedövningsnål” och kan därför föras in i alla organ i kroppen utan risk. Bedövning behövs inte eftersom nålen är så tunn. Den minimerar också risken för infektioner och blödningar.
När nålspetsen är på plats trycks markören ut och vecklar ihop sig till ett nystan som ”syr fast sig” i vävnaden. Markören expanderar och blir lite större än nålens kanal och kan inte flytta sig i vävnaden. Där blir markören kvar vilket kan vara fördelaktigt vid senare kontroller. Den individuella formen som skapats förblir densamma vecka för vecka och utgör ett bevis på att markören inte flyttat sig i vävnaden.
»Enkla och intuitiva arbetsmetoder medverkar till ökad effektivitet och kvalitet«
Gold Anchor används på kliniker i Sverige, Europa, USA, Indien och snart även i Japan. Patienter som behandlas med Gold Anchor får betydligt mindre besvär än vad konkurrerande produkter ger, vilka insätts med grövre nålar som har 6-7 gånger större tvärsnittsyta.
Kortare ledtid
En ytterligare fördel är att patienten inte behöver skickas hem i väntan på att markören skall stabiliseras. Väntetiden för start av behandling kan kortas med 1-2 veckor jämfört med traditionella markörer. Gold Anchor är även synlig på MR-bilder. Det behövs inga extra utrustningar för att använda Gold Anchor än de som vanligtvis redan finns på klinikerna.
– Enkla och intuitiva arbetsmetoder medverkar till ökad effektivitet och kvalitet, säger docent Ingemar Näslund, cancerläkare med 35 års erfarenhet från Karolinska Universitetssjukhuset.
Hans forskning har fokuserats på individuell strålkänslighet och säker positionering av kropp och tumör vid strålbehandling. Han är också uppfinnare av andra produkter och entreprenör och framhåller vikten av att minska kostnader för behandlingsprocesser inom sjukvården vid utveckling av nya produkter.